Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Maximální přesnost a menší rizika – nová náhrada srdeční chlopně posouvá českou kardiologii zase o krok dál

1.12.2014

Lékaři Nemocnice Podlesí, která je členem skupiny AGEL, dnes jako první v České republice implantovali zcela novou generaci náhrady srdeční chlopně, která operatérům umožňuje provést zákrok precizněji než kdykoliv předtím. Pacienti s nejčastěji operovanou srdeční vadou – aortální stenózou – se tak budou moci mnohem častěji vyhnout velké chirurgické operaci srdce, kterou bude u více pacientů možné nahradit metodou TAVI. Ta je podstatně bezpečnější, výrazně méně bolestivá a ve spojení s dnes poprvé použitým typem chlopně představuje významný pokrok v dlouhodobém trendu kardiologie – odklonu od velkých chirurgických operací směrem k šetrnějším miniinvazivním zákrokům.

Metoda TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) umožňuje provést náhradu aortální chlopně bez otevření hrudníku. Nová chlopeň je v tomto případě všita do stentu (miniaturní trubičky z kovové síťky) ze speciálního samorozvíjejícího se materiálu a pomocí katétru se zavede chirurgickým otvorem v třísle nebo před srdcem až na místo původní, poškozené aortální chlopně. Zde se uvolní a rozvine. „Zatímco dříve u rozvinuté chlopně nebylo možné měnit její polohu, nová generace umožňuje její opakované složení a rozvinutí uvnitř těla pacienta. Tato unikátní vlastnost umožní velmi přesné umístění chlopně, její lepší funkci a snížení rizika komplikací, což je pro nás jedna z hlavních priorit,“ vysvětluje primář MUDr. Marian Branny, vedoucí lékař Kardiocentra Nemocnice Podlesí, člena skupiny AGEL, který dnes chlopeň jako první v České republice implantoval 86 leté pacientce. Díky tomu, že při použití této metody nedochází k chirurgickému otevření hrudníku, je zákrok spojen s výrazně menší bolestivostí a doba potřebná k rekonvalescenci pacienta je zhruba o polovinu kratší.  To jsou hlavní důvody, proč je snahou kardiologů umožnit tuto miniinvazivní léčbu co největšímu počtu pacientů.

Aortální stenóza vážně ohrožuje život zejména starších lidí a její výskyt výrazně stoupá úměrně s prodlužováním průměrného věku. „Pokud v krátké době od nástupu prvních příznaků nedojde k operaci, v následujícím roce zemře šest nemocných z deseti, a ti čtyři, kteří přežijí, jsou opakovaně hospitalizování pro srdeční slabost,“ uvádí závažnost diagnózy MUDr. Miroslav Hudec z třineckého Kardiocentra. TAVI je dostatečně prověřená metoda, která v kombinaci s nejmodernější generací chlopně nabízí ode dneška českým pacientům špičkovou terapii na mezinárodní úrovni.

Metoda TAVI si získává stále více příznivců mezi špičkami světové kardiologie. Vzhledem k vysokým nárokům na odbornost a zkušenost operatéra se provádí pouze ve specializovaných kardiocentrech, kterých je v České republice v současnosti jedenáct. Každoročně v nich probíhá více než 200 takových výkonů, s novou chlopní lze očekávat další zvýšení počtu léčených pacientů.

Zpět