Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Nemocnice Podlesí zavedla novou šetrnější metodu léčby křečových žil

30.5.2016

Křečové žíly postihují v dospělém věku až 50 procent populace. V Centrum cévní a miniinvazivní chirurgie Nemocnice Podlesí, která je členem skupiny AGEL, každoročně operují téměř 500 pacientů s varixy dolních končetin, což je vůbec nejvíce v Moravskoslezském kraji a v rámci republiky se tak pracoviště také řadí k absolutní špičce. Třinečtí lékaři neustále rozvíjí současné trendy v léčbě tohoto onemocnění a v těchto dnech pacientům nabídli novou metodu léčby křečových žil.

Nově zavedeným zákrokem je miniinvazivní metoda Clarivein, která byla vyvinuta v USA. Vzhledem k vysoké šetrnosti metody s ní mohou lékaři ošetřit jak povrchové podkožní žíly dolních končetiny, tak i tzv. žilní spojky (perforátory) a další postižené žíly. „Při zákroku zavedeme pod ultrazvukovou kontrolou do postižené žíly velmi tenký katétr, jehož špička rotuje rychlostí asi 3,5 tisíce otáček za minutu, čímž dojde k narušení vnitřní výstelky žilní stěny. Současně vstřikujeme sklerotizační roztok, který zajistí tzv. sklerotizaci, tedy uzavření žíly po celé její délce,“ vysvětluje primář centra cévní a miniinvazivní chirurgie MUDr. Lubomír Blaha, MBA.

Zákrok je rychlý, bezbolestný a bezpečný a je prováděn v rámci jednodenní chirurgie. Po ošetření musí pacient pouze na končetině nosit elastické obinadlo nebo speciální punčochu. „Ošetřená žíla splaskne, stěny se slepí k sobě, žíla zaniká a po několika týdnech se přemění v tenký vazivový pruh, který se vstřebá,“ doplňuje primář Blaha s tím, že pacient se může téměř ihned vrátit ke svým každodenním aktivitám a zákrok tak velmi často nevyžaduje ani pracovní neschopnost.

Terapii metodou Clarivein musí vždy na základě diagnózy doporučit lékař. „Každému pacientovi po předchozím důkladném cévním vyšetření vždy individuálně doporučíme, který typ zákroku je pro něj nejvhodnější,“ dodává primář. Roli samozřejmě vždy hraje řada faktorů, jako je typ žilního postižení, rozsah křečových žil nebo například další přidružená onemocnění, apod.

„Z miniinvazivních metod využíváme k operacím nejvíce radiofrekvenční ablaci kmenových varikozit,“ uvádí MUDr. Lubomír Blaha, MBA s tím, že právě radiofrekvenční ablace patří u varixů dolních končetin v Nemocnici Podlesí mezi nejčastější prováděné zákroky. Tuto metodu zde lékaři provádí již 7 let a v Moravskoslezském kraji má Nemocnice Podlesí s tímto typem operace nejvíce zkušeností. Léčba křečových žil pomocí radiofrekvenční ablace metodou Venefit je také velmi šetrná a jemná operační technika. „Při této metodě opět pod dohledem ultrazvuku zavedeme malý katétr do nemocné žíly. Zde pomocí radiofrekvenční energii, tedy tepla, dojde ke zmenšení žilní steny a k uzavření žíly. Také tato metoda je velmi šetrná, efektivní, bezpečná a umožňuje časný návrat k běžné zátěži,“ popisuje primář s tím, že i tento zákrok je možné absolvovat v rámci jednodenní chirurgie a pacient se může během několika dní vrátit ke svým běžným aktivitám.

V Centru cévní a miniinvazivní chirurgie Nemocnice Podlesí dlouhodobě rozvíjejí tuto problematiku o další endovenózní techniky a jiné miniinvazivní přístupy. „Nabízíme například různé progresivní metody sklerotizací a v blízké budoucnosti se nám snad podaří pacientů nabídnout také kosmetický laser k ošetřování těch nejmenších variozních žil,“ uzavírá primář centra cévní a miniinvazivní chirurgie MUDr. Lubomír Blaha, MBA.

Centrum cévní a miniinvazivní chirurgie, které spadá pod Vaskulární centrum Nemocnice Podlesí, je specializované zejména na diagnostiku a léčbu postižení cév - od krčních tepen zásobujících mozek až po tepny nebo žíly dolních končetin, problematiku aorty nevyjímaje. Výjimečnost centra spočívá mimo jiné také v těsné provázanosti a spolupráci mezi oddělením cévní chirurgie a intervenční radiologie a ve špičkovém přístrojovém i personálním vybavení tohoto centra. Díky tomu je pacientům k dispozici komplexní a precizní diagnostika a terapie na jednom místě.

Zpět