Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Lidé s kardiovaskulárními onemocněními by měli být v létě obezřetnější, varují lékaři Nemocnice Podlesí

29.6.2016

Léto a s ním spojené letní dovolené představují pro většinu lidí tu nejpříjemnější část roku. Lidé s kardiologickými a cévními obtížemi by však právě v tomto období měli být nejobezřetnější. Právě horké letní období a aktivní trávení dovolených totiž u pacientů s kardiovaskulárními onemocněními může vyvolat vážné zdravotní obtíže.

„Lidé s kardiovaskulárními obtížemi by si stejně jako všichni ostatní měli dávat pozor zejména na velká letní vedra, která mohou způsobit přehřátí, úpal či úžeh. Tyto obtíže mohou mít u pacientů s nemocemi srdce či cév mnohonásobně vážnější následky,“ varuje MUDr. Marian Branny, Ph.D., primář Kardiocentra Nemocnice Podlesí.

Během tropických dní by se lidé s kardiovaskulárními obtížemi neměli pohybovat na přímém slunci, zejména v čase okolo poledne. Zároveň je nesmírně důležitý i dostatečný pitný režim, který by měl zahrnovat alespoň 3,5 litru tekutin denně, včetně minerálek a iontových nápojů, které dodají tělu potřebné živiny. Na druhou stranu přehnaná hydratace může pacientům s kardiovaskulárními onemocněními škodit a zhoršit jejich potíže.

„Dostatečné zavodnění zabraňuje vzniku žilních i tepenných trombóz i plicní embolie, a to zejména při dlouhém cestování, kdy sedíme v autě nebo letadle. V těchto prostředcích je navíc obvykle sušší vzduch kvůli klimatizaci, více se odvodňujeme, proto potřebujeme vyšší přísun tekutin. Na druhou stranu u pacientů s kardiovaskulárními onemocněními může přehnaná hydratace vést k zadržování tekutin a srdečnímu selhání. Pacienti by proto měli v těchto případech pitný režim konzultovat s lékařem,“ radí MUDr. Marian Branny.

Velký pozor by si ale pacienti s kardiovaskulárními onemocněními měli dávat během změny počasí, kdy velká vedra jsou vystřídána chladnějšími dny. Prudká změna počasí zpravidla nedělá nemocným dobře, navíc často po ochlazení chtějí dohnat to, co nestihli během veder, a přecení své síly.

Vhodná dovolená pro pacienty s kardiovaskulárními onemocněními může být jak u vody, tak i na horách. Důležité však je, aby nikdy nepodceňovali svůj zdravotní stav, uvědomovali si svoje omezení a při prvních příznacích potíží zvolnili. „Kardiovaskulární obtíže se vyskytují poměrně často a řadu lidí nijak neomezují v jejich koníčcích i aktivitách. Lidé s nimi mohou žít aktivně, a někdy třeba i rekreačně sportovat. Důležité je, aby nepřeceňovali svoje síly, a veškeré pohybové aktivity prováděli jen do vzniku obtíží. Není hrdinstvím překonávat bolesti nebo záchvaty dušnosti,“ varuje MUDr. Marian Branny s tím, že vzniklé obtíže, jejich frekvenci a intenzitu je vždy vhodné konzultovat s lékařem.

Zároveň by mělo být pro pacienty s nemocemi srdce či cév samozřejmostí, že před odjezdem na dovolenou zkonzultují své plány s lékařem a pobaví se o činnostech, které jsou pro daného pacienta vodné, a které ne. „Užitečné je i přibalit si na dovolenou poslední zprávu kardiologa, ve které jsou uvedeny důležité informace jako hodnota krevního tlaku, EKG, diagnóza, léky, nebo i informace o kardiostimulátoru. V případě hospitalizace v jiném zařízení takto usnadníte práci lékařům a vyvarujete se možných nedorozumění,“ uzavírá MUDr. Marian Branny.

Zpět