Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Pacienti Nemocnice Podlesí mohou nově využít služby kaplanky

20.7.2016

V rámci rozšíření nabídky služeb pro pacienty navázala Nemocnice Podlesí nově spolupráci s kaplankou paní Ywonou Guznarovou, která bude k dispozici všem pacientům i jejich rodinám. Nemocniční kaplanka, která má několikaleté zkušenosti z Nemocnice Český Těšín, bude pacientům a jejich blízkým k dispozici jeden den v týdnu, a to k rozhovorům, naslouchání či pro poskytnutí psychické podpory podle individuálních přání nemocného.

Pomoci kaplanky mohou využít všichni zájemci bez ohledu na vyznání, a to jak z řad pacientů, tak i jejich příbuzných a blízkých, nebo třeba i personálu. „Pobyt v nemocnici provázejí obavy, úzkost či bolest, které se vždy snáze překonávají, když na ně člověk není sám a slyší slova povzbuzení. A je jedno, zda je věřící, nebo ne,“ říká Mgr. Regina Gryczová, manažerka kvality Nemocnice Podlesí s tím, že služby kaplanky mohou využít kromě pacientů i příbuzní, které náhlá nebo dlouhodobá nemoc blízké osoby mnohdy intenzivně zasáhne.

Nemocniční kaplanka Ywona Guznarová bude v nemocnici pravidelně ve čtvrtky, kdy bude bezplatně k dispozici všem zájemcům z lůžkových oddělení nemocnice. „Na vyžádání je možné realizovat i individuální návštěvu mim oddaný termín, přímo na pokoji pacienta, a to na základě osobní domluvy nebo prostřednictvím personálu nemocnice, který setkání dohodne,“ dodává Regina Gryczová.

Pozice nemocničního kaplana je oficiálním postem a označuje osobu, která vykonává nadkonfesijní klinickou pastorační péči. Nemocniční kaplani v rámci vykonávání své profese zachovávají mlčenlivost podobně jako zdravotničtí profesionálové, jsou vázáni etickým kodexem a jejich práce podléhá mezinárodním evropským standardům. V České republice je tato činnost zajištěna ve více než dvaceti zařízeních akutní a následné péče, mezi kterými je například i nedaleká Nemocnice Český Těšín.

Zpět