Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Infarkt ohrožuje stále mladší ročníky. V Nemocnici Podlesí hospitalizovali i třicátníka

23.9.2016

Infarkt myokardu je život ohrožující stav, který nejčastěji spojujeme se staršími lidmi. V dnešní době toto pravidlo ale zdaleka již neplatí. V důsledku nezdravého stravování, nedostatku pohybu, stresu a nezdravého životního stylu ohrožuje infarkt myokardu stále častěji i mladé lidi. V třinecké Nemocnice Podlesí, která je členem skupiny AGEL, již s touto srdeční obtíží hospitalizovali několik nemocných mladších třiceti let.

„V poslední době skutečně zaznamenáváme infarkt myokardu i u mladších osob. Naposledy se během letošního léta jednalo například o pacienta s ročníkem narození 1981, tedy ve věku teprve 35 let. Ohroženější jsou jednoznačně lidé s cukrovkou, obézní, kuřáci, nebo lidé, u kterých se infarkt vyskytuje již v rodinné anamnéze,“ vysvětluje MUDr. Marian Branny, Ph.D., vedoucí lékař Kardiocentra a primář kardiologického oddělení Nemocnice Podlesí.

„Infarkt se typicky projevuje tlakem anebo bolestmi na hrudi, slabostí či nevolností. Ještě před samotným vznikem infarktu se může objevovat úzkost, pocit únavy a zadýchávání, pocení a námahová nevýkonnost,“ jmenuje MUDr. Marian Branny a pokračuje: „Pokud se některý z výše uvedených příznaků objeví, lidé by měli pro jistotu vždy vyhledat praktického lékaře, který rozhodne, zda je potřeba odeslat nemocného do Kardiocentra.

Zpět