Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Za pacienty Nemocnice Podlesí nově docházejí dobrovolníci z organizace ADRA

4.5.2017

Volnočasové aktivity pro hospitalizované nemocniční pacienty v Česku obecně chybí. Příjemným zpestřením proto mohou být zejména návštěvy dobrovolníků, kterých se nově dočkají například i pacient Nemocnice Podlesí, člena skupiny AGEL. Na zdejší chirurgické oddělení dochází dva dobrovolníci, kteří si se zájemci chodí povídat, hrát deskové hry nebo jim třeba čtou. Cílem spolupráce Nemocnice Podlesí a dobrovolnické organizace ADRA je zajistit zájemcům možnost odreagování a sociálního kontaktu i v rámci pobytu v nemocnici.

„Zejména pro dlouhodobě hospitalizované pacienty, za kterými nedocházejí blízcí, je pobyt v nemocnici psychicky náročný a jakékoliv zpestření je pro ně příjemnou změnou. Prostřednictvím dobrovolníků navíc získávají kontakt se světem mimo nemocnici, což je nesmírně důležité pro zachování duševního zdraví,“ vysvětluje Mgr. Regina Gryczová, manažerka kvality Nemocnice Podlesí.

Návštěv dobrovolníků mohou aktuálně využít pacienti chirurgického oddělení Nemocnice Podlesí, a v blízké budoucnosti by nemocnice ráda rozšířila možnost této i pro další oddělení. „Aktuálně dochází za našimi pacienty podle požadavků zhruba jednou týdně dva zkušení muži, kteří si s pacienty povídají nebo podnikají aktivity podle přání a možností pacientů. Jejich přítomnost tady vnímáme jednoznačně pozitivně a jsme moc rádi, že našim pacientům věnují svůj čas,“ říká Mgr. Regina Gryczová s tím, že další zájemce o práci dobrovolníků nemocnice velmi uvítá.

Kromě klasických návštěv dobrovolníků navíc aktuálně odstartovala Nemocnice Podlesí ve spolupráci s organizací ADRA také projekt SetKavárna. „Do projektu se zapojilo 5 studentek třineckého gymnázia, které prošly vstupní přípravou nových dobrovolníků a aktivně se podělí o svůj čas s pacienty. Při kávě nebo čaji, který uvaří, se tak budou dobrovolníci z řad studentů věnovat vyplnění volného času pacientů,“ dodává Mgr. Regina Gryczová.

Zájemci o práci dobrovolníků se mohou obrátit na koordinátora dobrovolníků v Nemocnici Podlesí Bc. Evou Miškejovou na e-mailu eva.miskejova@adra.cz. Pro práci dobrovolníka přitom nejsou potřebné žádné speciální dovednosti. Stačí jen trocha času alespoň jedenkrát v týdnu a chuť pracovat s lidmi.

 

Zpět