Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Lékaři Kardiocentra třinecké Nemocnice Podlesí provedli další unikátní zákrok

25.1.2019

Dalším unikátním zákrokem se mohou pochlubit lékaři Kardiocentra třinecké Nemocnice Podlesí, která je členem skupiny AGEL. Jako první v Česku tento čtvrtek provedli uzávěr srdečního komorového defektu za pomoci speciálního systému odpoutatelné spirálky. Oproti tradičnímu operativnímu řešení tato metoda umožňuje rychlejší rekonvalescenci a nabízí nižší riziko komplikací.

„Konkrétně jsme prováděli zákrok u trojice pacientů. U dvou s komorovými defekty vrozeného i pooperačního původu a u jednoho uzávěr komunikace s pseudoaneurysmatem. U všech těchto pacientů jsme úspěšně provedli uzavření defektů novým systémem odpoutatelné spirálky (coilu), která ucpala stávající trhliny,“ vysvětluje MUDr. Jaroslav Januška, Ph.D., lékař Kardiocentra Nemocnice Podlesí, který zákroky prováděl společně s prof. MUDr. Robertem Sabiniewiczem z Gdańska.

Zákrok jsme provedli skrz žílu a tepnu v tříslech. Jimi jsou do těla vpraveny cévky, které jsou zavedeny postupně až do srdce. Následně jsou přes cévky do místa defektu vpraveny potřebné instrumenty, zejména pak vlastní uzavírací mechanismus - v tomto případě speciální odpoutatelné spirálky,“ prozrazuje MUDr. Januška s tím, že správné umístění i funkčnost uzávěru je pak kontrolována u pacientů pomocí jícnové echokardiografie.

Alternativou této nové metody je operační řešení uzávěru defektu pomocí všití takzvané záplaty. „Nevýhodou této varianty je vyšší zátěž pacienta i riziko nutnosti opakování srdeční operace ve vyšším věku pro jiný důvod, například pro progresi ischemické choroby srdce nebo chlopenní vady, přičemž každá opakovaná operace má z podstaty vyšší riziko nežli první operace. Další nevýhodou operačního postupu je pak i delší rekonvalescence a vyšší riziko komplikací,“ uzavírá MUDr. Januška.

Zpět