Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Nemocnice Podlesí zachraňují životy lidem se závažnými typy chřipky

13.3.2019

Díky nejmodernějšímu přístroji ECMO v posledních deseti letech zdravotníci třinecké Nemocnice Podlesí zachraňují životy lidem, kteří by v minulosti pravděpodobně nepřežili. Přístroj zajišťující mimotělní okysličování krve pomáhá například i pacientům se závažnými typy chřipky, jako je i H1N1, kterých bylo v letošním roce v nemocnici hospitalizováno a pomocí přístroje léčeno celkem 5.

„Přístroj využíváme u pacientů s mimořádně závažným selhání dýchacích funkcí. Při selhávání plic se běžně používají plicní ventilátory, které využívají zbytkové funkce vlastních plic pacienta a umožňují tak přiměřenou výměnu krevních plynů. Když však zbývá málo vlastní funkční plicní tkáně, tento typ terapie nestačí. Lidský organizmus toleruje pokles okysličení pouze na určitou úroveň, pod touto hranicí dochází k neodvratné smrti. Při metodě ECMO je pacient napojen na mimotělní systém okysličování krve a umožňuje v případě potřeby až zcela nahradit funkci plic,“ říká MUDr. Roman Hanák, primář ARO Nemocnice Podlesí, která je členem skupiny AGEL.

Pomocí ECMO přístroje zdravotníci v Nemocnici Podlesí léčí pacienty již desátým rokem a zachraňují tak životy, které by ještě před deseti lety pravděpodobně zachráněny být nemohly. Celkově přitom disponuje nemocnice šesti kusy přístroje, které již za dobu svého provozu v nemocnici pomohly 44 pacientům v život ohrožujícím stavu.

„Přístroj je založen na principu vyvedení žilní krve vně těla pacienta, okysličení a odstranění CO2 z krve v tomto přístroji a jejím následném vrácení zpět do žíly. Vše je v rámci systému zapojeno tak, aby do postižených plic přicházela již uměle okysličená krev, plíce samotné tak neodpovídají za okysličování krve,“ dodává MUDr. Hanák s tím, že díky ECMO přístrojům je Nemocnice Podlesí specializovaným pracovištěm, na kterém jsou léčeni pacienti s mimořádně závažným selháními plic nejen z Moravskoslezského, ale i Zlínského či Olomouckého kraje.

V letošním roce byl přístroj ECMO v Nemocnici Podlesí využit u pětice pacientů s vážným průběhem chřipky H1N1, z nichž dva aktuálně hospitalizovaní pacienti byli v tomto týdnu díky zlepšení zdravotního stavu z přístroje ECMO odpojeni a jsou postupně odpojováni i od plicního ventilátoru, což je z lékařského hlediska významný úspěch.

Zpět