Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Nemocnice Podlesí se po rozsáhlé rekonstrukci změnila k nepoznání

29.1.2020

Nemocnice Podlesí v Třinci, která je členem skupiny AGEL, nyní nabízí více komfortu. Díky rozsáhlé revitalizaci, která trvala deset měsíců, teď poskytuje nemocnice větší pohodlí pro pacienty i personál. Investice, která přišla na více než 31 milionů korun, přinese také energetickou úsporu.

„Cílem přestavby byla obnova celkového charakteru budov, které byly, vzhledem ke své historii a konstrukci, ve stavu nevyhovujícím současným technickým parametrům. Neméně důležitým záměrem bylo vytvořit pro pacienty našeho zdravotnického zařízení moderní prostředí odpovídající současným trendům a požadavkům na kvalitní poskytovanou péči. Velkou měrou k tomu, v rámci uvedené revitalizace, napomohla taktéž modernizace vnitřního vybavení nemocnice,“ řekl během slavnostního otevření předseda představenstva Nemocnice Podlesí MUDr. Radek Neuwirth, MBA.

Během revitalizace došlo ke kompletní výměně celkem 296 starých oken z 80. let v budově A, ve které se nacházejí ambulance, a také ve spojovací budově B, kde sídlí radiologie a ECHO vyšetřovny. Do pětipodlažního objektu polikliniky (budova A) a čtyřpodlažní spojovací budovy B byla nainstalována plastová okna s výbornými izolačními vlastnostmi. „V budově polikliniky došlo díky vyzdění meziokenních vložek ke zvýšení užitkové hodnoty budovy a zároveň ke snížení její energetické náročnosti. Očekáváme zhruba dvacetiprocentní energetickou úsporu,“ uvedl předseda představenstva MUDr. Neuwirth s tím, že v budově C, v níž je lůžková část nemocnice, byla okna měněna již v předchozích letech. 

V další etapě dostaly nový kabát budovy, kdy objekty byly postupně zateplovány. „Na fasádě převažuje béžová barva v kombinaci s modrou, která objekt rozzářila. Současně na chodbách budov řemeslníci vyměnili stará svítidla za nové moderní LED svítilny. Renovací prošla zároveň i topná soustava, způsobem montáže nových řídících jednotek pro jednotlivé budovy,“ doplnil vedoucí provozně technického oddělení Nemocnice Podlesí Rostislav Franek s tím, že revitalizace se praktického chodu nemocnice prakticky žádným zásadním způsobem nedotkla. Docházelo pouze k drobným provozním omezením, která byla nezbytná kvůli nutným stavebním úpravám. Některé práce byly realizovány především ve večerních hodinách a o víkendu tak, aby co nejméně narušily každodenní provoz ambulancí.

Citlivá rekonstrukce nemocnice se podřídila zákonem chráněným rorýsům, kteří sídlí od nepaměti ve větracích otvorech pod střechou nemocnice. Výskyt chráněného opeřence ovlivnil nejen časový harmonogram prací, ale jeho potřebám se musely přizpůsobit i některé stavební prvky. Odvětrávací otvory ve fasádě nemocniční budovy sice zůstaly, ale dle pokynů ornitologů už nejsou vybaveny mřížkou, aby se zde rorýsi mohli opět pohodlně uhnízdit. Pro rorýse je totiž typická pevná vazba na hnízdiště. Kde jednou úspěšně vyhnízdí, tam se opakovaně vrací. Pokud o hnízdní dutinu přijde, trvá mu jeden i více roků, než si najde nové. „Plasty okolo každého větracího otvoru jsme museli navíc mechanicky zdrsnit tak, aby se ptákům dobře přistávalo,“ doplnil Franek.

I pro budoucí období plánuje Nemocnice Podlesí další modernizaci. Půjde například o renovaci venkovního osvětlení nebo o výměnu vstupních dveří na jednotlivá oddělení. V přípravné fázi je také náhrada vzduchotechniky kardiochirurgických sálů pro zvýšení komfortu pracovního prostředí lékařů a zdravotnického personálu.

Zpět