Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Nemocnice AGELu během pandemie spolupracují. Lůžka intenzivní péče pomáhala vytíženým nemocnicích často uvolnit Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí

4.1.2022

Pacienti vyžadující komplexní podporou dýchání a oběhu, pacienti s kardiologickými obtížemi, ale i lidé s onemocněním covid-19 dostávají aktuálně péči napříč okresy i kraji a to díky spolupráci nemocnic skupiny AGEL. Pacienti ze Zlínska, Ostravska, Novojičínska i Bruntálska, kteří potřebují léčbu pomocí umělé plicní ventilace, putují často až do Třince. Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí přitom i při této péči stále zajišťuje péči o pacienty s kardiovaskulárními onemocněními.

„Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí je specializovaným centrem pro řešení kardiovaskulárních onemocnění, a tyto nemoci se i během covidové pandemie vyskytují ve stejné četnosti. Naším cílem proto bylo vybalancovat potřebu kardiovaskulární péče a covidové péče,“ prozrazuje ředitel Nemocnice AGEL Třinec Podlesí MUDr. Radek Neuwirth.

Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí proto během současné pandemie zajišťuje především rychlý překlad kardiologických pacientů z okolních nemocnic a kompletní doléčení těchto pacientů s propuštěním do domácí péče. V období nejvyššího výskytu covidových pacientů pak nemocnice přebírala intenzivní necovidové pacienty z okolních nemocnic a v době vyčerpané kapacity ECMO přístrojů v Moravskoslezském kraji hospitalizovali v nemocnici také pacienty s covidem, kteří potřebovali nejen ventilátor, ale i ECMO.

Přesun pacientů ale probíhá samozřejmě jen v případech, kdy to zdravotní stav dovoluje. „Pacient musí být po medicínské stránce převozu schopný a rozhoduje o tom vždy zkušený lékařský tým. Péče v sanitě má svá specifika a omezení a převoz je samozřejmě náročný,“ dodává MUDr. Neuwirth.

V Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí je aktuálně hospitalizován pouze jeden pacient s covid-19, ještě před nedávnem však zde zdravotníci pečovali i o 7 nemocných a prakticky všichni pacienti až na výjimky přitom byli nejprve hospitalizování v jiné nemocnici a do třineckého kardiocentra byli následně transportováni.

I přes množství dovážených pacientů přitom v třinecké nemocnici nedochází k významnějšímu omezování péče. „Ambulantní péče je zcela neomezená, tedy normálně fungující jako mimo pandemii. Akutní a subakutní kardiovaskulární péče je vlivem pandemie flexibilnější, s rychlejšími překlady pacientů ze spádu a se snahou doléčit nemocné v naší nemocnici až do propuštění. Je tedy organizačně náročnější. Elektivní pacienti jsou i nadále ošetřováni, i když zde mnohdy dochází k dynamickým změnám termínů zákroků. Nicméně bavíme se o horizontu dnů či několika málo týdnů, a to vždy u pacientů, u kterých je to po medicínské stránce nerizikové. Významně nám pomohlo otevření naší jednodenní kardiologie v Ostravě, která rozšířila možnosti péče o tyto pacienty v regionu a zvýšila flexibilitu,“ uzavírá ředitel.

Zpět