Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Kardiologové v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí operují nově s pomocí nejmenší srdeční pumpy na světě.

24.11.2023

Impella pomáhá zachraňovat životy rizikovým pacientům a těžce nemocným bez velké chirurgické operace. První pacient už se úspěšně zotavuje po zákroku.

Impella je pumpa poskytující dočasnou mechanickou podporu krevního oběhu. Tento sytém je schopen nahradit funkci levé srdeční komory. Má tak mezi oběhovými podporami přesně vymezené postavení - je určen dvěma skupinám pacientů. „V obou případech jde o kriticky nemocné akutní pacienty. Jde např. o pacienty s rozsáhlým akutním infarktem myokardu s kardiogenním šokem, tedy zhrouceným krevním oběhem. Je-li takto nemocný pacient přivezen včas do katetrizační laboratoře, poskytne Impella pacientovi potřebnou stabilizaci krevního oběhu a lékaři komfort a čas ke zprůchodnění infarktové tepny. Druhou skupinou jsou stabilní pacienti u nichž se provádí buď komplexní, nebo vysoce riziková koronární angioplastika a u nichž by komplikace během výkonu mohla vést ke zhroucení krevního oběhu. V tomto případě jde    tedy    o    preventivní     použití,“     vyjmenovává     možnosti     využití     Impelly MUDr. Jindřich Černý, vedoucí lékař intervenční kardiologie Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí.

Impella funguje jako čerpadlo - nasaje krev v levé komoře a pod dostatečným tlakem ji přečerpá do hlavní tepny - aorty. Je tím zajištěno dostatečné zásobení mozku a dalších orgánů krví. Zařízení vypadá podobně jako cévka (katétr). Do těla nemocného se Impella zavádí punkčně přes stehenní tepnu běžnými katetrizačními technikami, správné umístění se děje pod rentgenovou kontrolou. Ovládání systému (nastavení potřebných parametrů) se provádí přes externí počítač. Zavedení a spuštění systému zabere přibližně 15 minut. Odstranění z těla nemocného je velmi jednoduché - v okamžiku, kdy je vlastí krevní oběh dostatečný, se zařízení prostě vytáhne, vstupní otvor ve stehenní tepně  se  uzavře  k  tomu  určeným zařízením. „Obrovskou výhodou je rychlost a jednoduchost zavedení. K zavedení a spuštění stačí lékař a sestra (není zapotřebí dalších odborností jako např. anesteziolog nebo perfuzionista). Tím, že Impella nahradí rychle funkci selhávající levé komory, je ideálním systém pro pacienty s rozsáhlým akutním infarktem myokardu, selhávající levou komorou, s počínajícím nebo probíhajícím kardiogenním šokem. To nám – lékařům umožňuje kromě rychlé stabilizace krevního oběhu možnost bezpečně ošetřit i rozsáhlejší a technicky obtížnější postižení věnčitých tepen,“ dodává MUDr. Černý.

První pacient už se po zákroku s pomocí Impelly zotavuje doma. „Šlo o 74-letého pacienta, s rozsáhlým komplexním postižením věnčitých tepen, u něhož nebylo možné provedení operace srdce, bylo proto nutné situaci vyřešit náročnou katetrizační procedurou s implantací (zavedením) stentů, kde v případě jakékoliv komplikace hrozilo zhroucení oběhu nemocného. Katetrizace právě díky Impelle proběhla bez komplikací, pacient byl v dobrém stavu po třech dnech propuštěn do domácího ošetření. Další režim nemocného je stejný jako u jiných kardiologických  pacientů  -  správný  životní  styl,  a  podpora  optimálně   vedenou medikací,“ dodává MUDr. Jindřich Černý, kardiolog Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí.

Zpět