Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

V Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí proběhl neohlášený audit, nemocnice i tak s přehledem uspěla

20.12.2023

Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí v tomto týdnu překvapil neohlášený příchod Spojené akreditační komise, jejímž záměrem bylo hodnocení kvality poskytovaných služeb a péče o pacienty. Díky dlouhodobě nastavenému systému péče a vysokému standardu kvality však úspěšné obhájení akreditace ani takovéto překvapení neohrozilo. Nově získaný certifikát je tak pro pacienty i zaměstnance Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí o to důvěryhodnějším důkazem kvality.

Třinecká nemocnice v Podlesí se v roce 2002 stala prvním pracovištěm v zemi akreditovaným na kvalitu poskytovaných služeb, a od té doby vždy obhájila i následnou reakreditaci. Naposledy se tak stalo v těchto dnech, kdy byla Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí dokonce úplně první, která absolvovala akreditaci bez předchozího ohlášení termínu návštěvy komise. Odborníci ze Spojené akreditační komise (SAK) se ohledně neohlášených akreditací nechali inspirovat svými kolegy v USA, kde ty nejambicióznější nemocnice samy oslovují auditory s tím, že chtějí prokázat trvalou připravenost a kvalitu nastaveného systému a vyhnout se tak poznámkám o „připravených kulisách”.

„Příchod akreditační komise nás sice v první chvíli zaskočil, nicméně nakonec tuto situaci vnímáme naopak velmi pozitivně. Díky tomu, že komise přišla neohlášeně, si mohou být pacienti jisti tím, že odborníci zde našli vše tak, jak to běžně vypadá a funguje. Získaný certifikát má proto daleko větší výpovědní hodnotu,“ říká PhDr. Mgr. Simona Szusciková, MBA, hlavní sestra a personální manažerka s tím, že akreditace je dobrým signálem nejen pro pacienty, ale i pro samotný personál. „Certifikát přináší pracovníkům větší míru jistoty při práci, kvalitnější odbornou komunikaci i právní jistotu. A jistě i pocit hrdosti na pracoviště, kde působí. Fakt, že nemocnice v Podlesí od roku 2002 obhájila akreditaci šestkrát, s tím, že náročnost akreditačních standardů i jejich počet časem rostl, svědčí o manažerské i klinické konzistenci a pochopitelně o vysoké úrovni kvality a bezpečí v zařízení,” PhDr. Mgr. Simona Szusciková, MBA.

Získaná reakreditace potvrdila vysoce nastavenou úroveň v péči o pacienta a celkovou bezpečnost. Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí se konkrétně podařilo obhájit certifikát kvality podle zákona č. 372/2011 Sb. a vyhlášky MZ č. 102/2012 Sb. udělený Spojenou akreditační komisí. Akreditační komise (ve složení lékař, sestra a technický pracovník) posuzovala komplexní nastavení procesů přímou kontrolou v provozu formou pohovorů se zaměstnanci i pacienty, a zaměřila se také na vnitřní předpisy nemocnice. „Pro úspěšné získaní reakreditace jsou zapotřebí i správné nástroje a jedním z nich je také interní audit. V naší nemocnici probíhají pravidelně a jsou zaměřené především na rizikové činnosti, ale také jimi ověřujeme, zda všichni zaměstnanci dodržují legislativu, stanovená pravidla, normy a postupy, a řádně plní své povinnosti vůči pacientům,” vysvětluje PhDr. Monika Kubalíková, manažerka kvality.

„Akreditační audit je pro nemocnici vždy náročný proces, nemluvě pak o situaci, kdy přichází nečekaně, navíc před svátky v době mnohých dovolených. Proto si nesmírně cením úspěchu, kterého jsme dosáhli. Poskytujeme pacientům špičkovou specializovanou péči na vysoce odborné úrovni a akreditace tento ukazatel potvrdila. Spokojenost našich klientů byla a je vždy na předním místě,” říká předseda představenstva Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí MUDr. Radek Neuwirth, MBA, LL.M.

 

 

 

Zpět